Hírek az informatika világából

Samsung: Az AI chipgyártás fókuszba kerül, miközben a memóriachip termelése csökken

Samsung: Az AI chipgyártás fókuszba kerül, miközben a memóriachip termelése csökken

A Samsung Electronics csökkenti memóriachipjeinek, az okostelefonokban és számítógépekben használt NAND flash memóriák is ideértve, termelését, miután a cég memóriachip üzletágában 3,4 milliárd dolláros működési veszteséget jelentett be a tavalyi év második negyedévében. A világ legnagyobb memóriachip gyártója az elmúlt fél évben mintegy 7 milliárd dollár működési veszteséget könyvelt el a félvezető üzletágban.

A döntés a Samsung által áprilisban, a 2009 óta tapasztalt legrosszabb negyedéves profit után, hozott hasonló lépést követi, amelyet a fogyasztói eszközök iránti kereslet csökkenése indokolt.

A technológiai óriás azonban a jövőben világosabb képet szeretne látni az AI területén: 2024-re tervezi megduplázni a nagy teljesítményű memóriachipek, mint például a nagy sávszélességű memória (HBM), termelését, a robosztus AI iránti kereslet miatt. Az HBM-et AI, 5G, az Internet of Things (IoT) és grafikus feldolgozási alkalmazásokban használják, és gyorsabb adatfeldolgozást és alacsonyabb energiafogyasztást biztosít a hagyományos NAND-hoz képest.

 

"A szerverek iránti kereslet gyenge maradt, mivel az ügyfelek továbbra is igazították készleteiket, de a nagy sűrűségű/nagy teljesítményű termékek iránti kereslet erős maradt, mivel a fő hiperskalerek az AI-ra összpontosított befektetéseiket növelték," - mondta a cég.

A mai eredményhirdető telefonkonferencián Jaejune Kim, a Samsung memóriaosztályának végrehajtó alelnöke elmondta, hogy folytatni fogják a memóriachip termelés csökkentését, korlátozásokat vezetnek be bizonyos termékeknél, de megduplázzák a nagy teljesítményű memóriachipek, beleértve az HBM-et, kapacitásait, mivel ezeknek a fejlett memóriachipeknek a kereslete várhatóan folyamatosan növekedni fog.

A két fő memóriachip - a DRAM és a NAND - az okostelefonoktól az adatközpontokban található szerverekig számos eszközben megtalálható. Például a DRAM memória lehetővé teszi a nagy nyelvi modellek, beleértve az Open AI ChatGPT-jét is, hogy haladó funkciókat hajtson végre. A DRAM segít a többfeladatos adatfeldolgozásban és bonyolult AI alkalmazások fejlesztésében. A NAND segít az adatok tárolásában.

A Samsung bemutatta tervét a fabless üzletágban, hogy 2 nanométeres gyártást vezessen be a mobiltelefon alkatrészek számára. A cég csütörtökön bejelentette, hogy a vállalat egészét átfogó működési eredménye 670 milliárd won (körülbelül 524 millió dollár) volt 2023 második negyedévében, ami csökkenés a tavalyi 14,1 billió wonhoz képest. A szám jobb, mint amit a Samsung korábban ebben a hónapban kiadott előzetes jelentése várhatóan feltételezett, amely szerint a Q2 működési eredménye várhatóan 96%-os zuhanást, 600 milliárd won (459 millió dollár) jelent.

Annak ellenére, hogy a működési eredmény 95%-kal esett vissza a második negyedévben, a Samsung azt várja, hogy a memóriachipek iránti globális kereslet fokozatosan fellendül az év második felében.

"A globális kereslet várhatóan fokozatosan felépül az év második felében, ami javulást kellene hogy eredményezzen a komponens üzletágban," - mondta a Samsung egy közleményben. "Azonban a folyamatos makrogazdasági kockázatok gátat szabhatnak ennek a keresleti fellendülésnek."

Csak tegnap a Samsung bemutatta legújabb eszközmodelljeit - a Galaxy Z Fold 5-öt, Flip 5-öt, Galaxy Tab S9-et és a Galaxy Watch 6/ Watch 6 Classic-ot - az "Unpacked" nemzetközi termékbevezető eseményen, hazájában, először.

Forrás: www.techcrunch.com