Számítástechnikával kapcsolatos hasznos tudnivalók

A számítógépek optimális cseréjének időzítése: Mikor jön el az új eszköz beszerzése?

A számítógépek optimális cseréjének időzítése: Mikor jön el az új eszköz beszerzése?

A vállalatok rendszerint menetrend szerinti módon frissítik a hardvereszközeiket, és ritkán vizsgálják meg a gépcsere időzítését. Az egyéni felhasználók viszont gyakran hozzákötnék a hardvercserét a számítógép elavulásához.

Tehát felmerül a kérdés: Mikor tekinthető elavultnak egy számítógép? Vegyük sorra a potenciális szempontokat.

 

 

 

 

Új operációs rendszer megjelenése: 

Csak mert a piacra dobott egy vadonatúj operációs rendszert, még nem kell azonnal új számítógépen gondolkodnunk. Az operációs rendszerek fejlődése nem olyan drasztikus, hogy egy régebbi gép ne tudna megbirkózni velük - és ha mégis, a frissítés továbbra sem kötelező. Azonban amikor már kritikussá válik a helyzet, az a pont, amikor az operációs rendszer készítői már nem támogatják biztonsági frissítésekkel. Ebben az esetben olyan, mintha nyitott ajtóval és nem létező ablakkal várnánk a hackerek támadását.

A számítógép sebessége csökken:

Az új operációs rendszer, a sok biztonsági frissítés, a háttérben futó vírusvédelmi megoldások mind hozzájárulnak a számítógép lassulásához. A hely vagy a memória hiánya sem segít a gép sebességén. Mielőtt azonban új gép vásárlására szánnánk el magunkat, érdemes megnézni, mi okozza a lassulást: talán valamilyen vírusfertőzés áll a háttérben? Az operációs rendszer újratelepítése ilyenkor nagy segítség lehet. Ha azonban semmi gyanúsat nem találunk, és biztosak vagyunk benne, hogy a hardver elavulása okozza a lassulást, akkor az alkatrészek cseréje is jelentős segítség lehet: egy SSD a merevlemez helyett növelheti a sebességet, míg az új processzor és a nagyobb kapacitású memória szintén hozzájárul a teljesítmény javulásához.

Az adattároló területe nem elegendő:

Ez sem indok arra, hogy elváljunk a megszokott géptől, ezt a problémát gyorsan orvosolhatjuk. A merevlemezt cseréljük nagyobb kapacitású SSD-re vagy nagyobb tárhelyű merevlemezre. Mivel az operációs rendszer migrációjába ritkán szeretne valaki belefogni, érdemes külső, USB-s adattárolót használni.

A laptop képernyője tönkrement:

A törött képernyő egy döntő probléma: a technikailag bátrabbak maguk is kicserélik a törött képernyőt, hiszen az internet tele van oktatóvideókkal. Mások szervizbe viszik a gépet, de sokan inkább úgy döntenek, hogy új gépet vásárolnak.

Az akkumulátor nem töltődik

Ez - a képernyővel ellentétben - egyszerűen orvosolható probléma, csak egy új töltőkábelre van szükség. A töltőkábelek sajnos a gyakori használat miatt kopnak, ezért gyakran kell őket cserélni.

Akkumulátor hiba

Az akkumulátor cseréje is egyszerű feladat, és nem szükséges az egész gépet kicserélni csak azért, mert 15 percnél tovább már nem bírja áram nélkül. Érdemes szakszerviz segítségét kérni, mert ott a régi, veszélyes hulladékként kezelendő akkumulátort szakszerűen selejtezik le.

Természetesen, ha egy számítógépen az összes fent említett probléma egyszerre jelentkezik, akkor már nem érdemes pótalkatrészekkel bajlódni. Ez már egyértelmű jelzés arra, hogy itt az ideje a számítógép cseréjének. Ekkor sem muszáj új gépet vásárolni, a piacon elérhetőek nagyon jó minőségű, használt üzleti laptopok is.

A számítógép cseréje nem csupán pénzügyi, hanem környezeti kérdés is. Ha el tudjuk kerülni az új termék vásárlását, és helyette egy használt, de kiváló állapotban lévő eszközt választunk, azzal hozzájárulunk a fenntarthatóbb jövő kialakításához. Szem előtt tartva a technológiai fejlődés gyorsaságát, fontos, hogy okosan és felelősségteljesen döntsünk a számítógépünkkel kapcsolatban.