Hírek az informatika világából

Új fejlesztések az Apple-től: watchOS 11 és frissített AirPods funkciók bemutatója

Az Apple legújabb innovációi: watchOS 11 és új AirPods funkciók a WWDC 2024-en

Az Apple éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n (Worldwide Developer Community) egy sor izgalmas bejelentést tett, amelyek között szerepelt a watchOS 11 és az AirPods új funkciói. Az eseményt Cupertino-i központjukból élőben közvetítették, ahol a szoftverfejlesztések álltak a fókuszban.

Az Nvidia most már értékesebb mint az Apple: hogyan jutott el 3 billió dolláros piaci kapitalizációi

Nvidia: Új király a technológiai óriások között

június 5-én, egy rendkívüli fordulóponton túl, az Nvidia piaci értéke meghaladta a 3,02 billió dollárt, amivel történelmi csúcsot ért el. Ezzel az eredménnyel nemcsak új rekordot állított fel, hanem az Apple-t is megelőzte, amely ugyanezen a napon 3 billió dolláros záróértéket könyvelt el. Ez az esemény először történt meg a tőzsde történetében, hogy három cég is túllépte a 3 billió dolláros piaci kapitalizációt.

A Windows 10 felhasználókat teljes képernyős értesítésekkel sürgetik a Windows 11-re való váltásra

A Windows 10 vége felé közeledve a Microsoft teljes képernyős figyelmeztetéseket jelenít meg a Windows 11-re való frissítésre

A Microsoft most kezdte el kibocsátani azokat a teljes képernyős felugró ablakokat, amelyek mindenkit, beleértve a támogatott és nem támogatott számítógépek felhasználóit is, arra emlékeztetnek, hogy váltaniuk kell a Windows 11-re. Két saját készülékemen is észleltem ezt a felugró ablakot – az egyik megfelelt a minimális hardverkövetelményeknek, a másik pedig nem felelt meg a processzor követelményeinek.

Nvidia kihagyása az új AI-hálózati szabványból

A számítástechnika területének vezető vállalatai, úgymint a Meta, a Microsoft, az AMD, a Google, a Cisco, a HPE, az Intel és a Broadcom összefogtak, hogy életre hívjanak egy új kezdeményezést, amelyet Ultra Accelerator Linknek neveztek el. Ez az innováció korszerű megoldásokat kínál az adatközpontok számára, javítva ezzel az adatfeldolgozás hatékonyságát.

A Windows 11 on ARM Copilot+ AI: Működik-e NPU nélkül is?

A Windows 11 Copilot+ AI funkciói kiterjednek az NPU nélküli ARM64 processzorokra is

A Microsoft nemrég bemutatta a Copilot+ PC kategóriát, amely elsősorban Qualcomm Snapdragon X sorozatú SoC egységekre épül. Ezek az egységek rendelkeznek legalább 45 TOPs teljesítményű NPU-val, amely jelentősen megkülönbözteti őket az AMD és Intel processzorok aktuális kínálatától. Ezen új kategória egyik legkiemelkedőbb funkciója a Recall, amely képes a rendszeren zajló események pillanatképeit rögzíteni, lehetővé téve ezzel az információk későbbi gyors visszakeresését.

Az Apple hallgatásának ára: az iOS 17.5 frissítés adatvédelmi botránya

Az Apple szembehelyezkedése a saját adatvédelmi politikájával

Az Apple, amely gyakran állítja magáról, hogy kiemelten kezeli felhasználói adataik védelmét, most saját maga okozott jelentős adatvédelmi gondot az iOS 17.5 frissítéssel. A frissítés után sok iPhone és iPad tulajdonos arra ébredt, hogy régen törölt fényképek újra megjelentek készülékeik Fotók alkalmazásában. Néhány esetben ezek a fotók rendkívül kínos tartalommal bírtak, amelyek komoly zavart okoztak az érintett felhasználók életében.

Az új generációs AirPods várható megjelenése és jellemzői

Az Apple tervei az új generációs AirPods piacra dobására még nem véglegesek, azonban már vannak információink arról, milyen funkciókkal rendelkezhetnek ezek a készülékek, és mikorra várható a debütálásuk. A legfrissebb információkat ebben a cikkben gyűjtöttük össze az érdeklődők számára.

Az iOS 17.5 újdonságai: Appok telepítése weboldalakról és további biztonsági fejlesztések

Az Apple legújabb szoftverfrissítése, az iOS 17.5, számos új lehetőséget nyit meg az iPhone használók előtt, amelyek között olyan újításokat találunk, melyek jelentősen kibővítik az operációs rendszer funkcionalitását. Nem csupán apróbb hibajavítások kerültek bele a frissítésbe, hanem olyan mélyreható változások is, melyek a felhasználói élményt és biztonságot egyaránt növelik. Kiemelkedően fontos fejlesztés, hogy mostantól az Európai Unió területén élő felhasználók számára lehetővé vált, hogy közvetlenül weboldalakról telepítsenek alkalmazásokat, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

A Galax bemutatja az egyslotos, 16 GB memóriával felszerelt GeForce RTX 4060 Ti videokártyát

A Galax egy új, érdekes videokártyát dobott piacra, amelyet az EXPreview csapata már ki is próbált. Az újdonság egy egyslotos kialakítású, 16 GB fedélzeti memóriával rendelkező GeForce RTX 4060 Ti modell, ami jelentős helytakarékosságot biztosít, így több kártya is elfér egymás mellett a számítógépházban.

Új funkciók az iOS 18-ban: Az iPhone-kompatibilitás alapos vizsgálata

Az iOS 18 bevezetése: az Apple innovációinak új mérföldköve

Az Apple 2023 szeptemberében tervezi bemutatni az iOS 18-at, amely az iPhone-készülékek számára készülő legfrissebb operációs rendszer frissítését jelenti. Ez a cikk áttekintést nyújt arról, hogy az Ön készüléke támogatja-e az új szoftvert.

Apple készül az AI PC forradalomra: Az Új M4 chipek bemutatása

Az Apple hamarosan bemutatja legújabb Mac és MacBook számítógépeit, amelyeket az AI PC hype-ra adott válaszként fejlesztettek ki. Ezek az új eszközök a cég által fejlesztett M4 processzorokra épülnek, amelyek már a mesterséges intelligencia-feladatok elvégzésére is optimalizáltak.

A Facebook új irányvonalat vesz: Az MI által generált tartalmak szigorúbb felügyelete

A Meta, a Facebook és az Instagram anyavállalata, elkötelezett amellett, hogy a jövőben fokozott figyelmet fordít a generatív mesterséges intelligencia (MI) technológiák által létrehozott digitális tartalmak kezelésére. Ez a lépés válasz a fogyasztók és a törvényhozók egyre növekvő igényére, hogy világosan és egyértelműen jelöljék azokat a médiaelemeket, amelyek mesterséges intelligenciával és nagy nyelvi modellek segítségével jöttek létre. A Meta nem először jár el proaktívan ebben a témában, de a legújabb bejelentésével jelentős mértékben szigorítja az ellenőrzést, válaszul a digitális világ dinamikus változásaira.

Windows 10: Az ESU program lehetőségei

A Microsoft nemrégiben bejelentette, hogy a Windows 10 támogatását 2025. október 14-én leállítja. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók nem kapnak majd további műszaki támogatást, szoftverfrissítéseket vagy biztonsági javításokat a rendszerhez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Windows 10 felhasználóinak feltétlenül váltaniuk kellene a Windows 11-re. A Microsoft új lehetőséget kínál a Windows 10 felhasználóknak, hogy továbbra is biztonságosan használhassák operációs rendszerüket az ESU (Kiterjesztett Biztonsági Frissítés) program révén.

 Apple Watch: Új funkció a láthatáron - Vércukorszintmérés

Az Apple Watch potenciális vércukorszintmérő funkciója egy olyan technológiai fejlődés, ami átformálhatja a hordozható egészségügyi eszközök piacát és a cukorbetegek mindennapjait. Az Apple által kifejlesztett nem invazív mérési módszer, amely optikai szenzorokra épül, egy olyan innovatív megoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájdalommentesen és kényelmesen monitorozzák vércukorszintjüket. Ez a technológia különösen azok számára jelenthet megkönnyebbülést, akik nap mint nap szembesülnek a cukorbetegség kezelésének kihívásaival.

A jövő nyomtatása: Előfizetési modell az otthoni használatra

Az otthoni nyomtatás paradigmája megváltozik: Az egykor egyszeri beruházásként kezelt nyomtatók most havi díjas előfizetési rendszerbe költöznek. A Hewlett-Packard újításaként bemutatott előfizetéses modell felfedezése az otthoni nyomtatás területén új fejezetet nyit. A vállalat bejelentése alapján a felhasználók többféle csomag közül válogathatnak majd.

 

A Microsoft Copilot chatbotjának új korszaka: Továbbfejlesztett és mindenki számára ingyenes

A mesterséges intelligencia (MI) világában zajló innovációk folyamatos versenyfutást jelentenek a technológiai óriások között, akik napról napra újabb és újabb szolgáltatásokkal próbálják meghódítani a felhasználókat. A Google nemrégiben dobta piacra a saját Gemini 1.0 Pro alapú chatbotját, amely a Gemini névre hallgat, és ezt követte a magyar nyelvet is támogató Claude 3.0. Most viszont a Microsoft került reflektorfénybe, különös tekintettel az OpenAI-vel való együttműködésük legújabb gyümölcsére.

Az Apple M3 MacBook Air újdonságai: Árak és megjelenés Magyarországon

Az Apple legújabb csodáját, az M3 chippel felszerelt MacBook Air-t, a technológiai újítások szerelmesei szinte azonnal magukhoz ölelték. A bemutató, amely március 4-én került megrendezésre, valóban új korszakot hozott a hordozható számítógépek piacán. Az újítások középpontjában álló M3 MacBook Air előnyei között szerepel a kiemelkedő teljesítmény, egy lélegzetelállítóan vékony és könnyű kialakítás, valamint a hosszantartó, akár 18 órás akkumulátor élettartam. Emellett a készülék két külső monitor kezelésére is képes, és gyorsabb Wi-Fi kapcsolatot biztosít, így növelve a produktivitást és a használati kényelmet.

Az Apple új irányt vesz: Webalkalmazások a kezdőképernyőn maradhatnak

Az Apple, a világhírű cupertinói technológiai óriás, a közelmúltban fontos bejelentést tett, ami jelentős változásokat hozhat a webalkalmazások iPhone-okon való kezelésében. A cég korábban tervezett lépése, mely a progresszív webalkalmazások (PWA-k) kezdőképernyőről való eltávolítását jelentette volna, úgy tűnik, hogy nem kerül végrehajtásra. Ez a döntés kizárólag a WebKit motor használatára korlátozódik, így a más böngésző motorokra épülő alkalmazások továbbra is kívül maradnak ezen a lehetőségen.

A kiberháború új arcát feltárva: Az operáció Texonto története

Az ESET biztonsági kutatói egy rendkívüli és összetett kibertámadási hálózatot fedeztek fel, amelyet "Operáció Texonto" néven azonosítottak. Ez a komplex támadási forma két fő veszélyt hordoz magában: először is, pszichológiai hadviselési módszereket vet be az ukrán polgárok és vállalkozások ellen, azzal a szándékkal, hogy dezinformációs kampányokkal befolyásolja őket, téves információkkal tévútra vezetve a háborúval kapcsolatos nézeteket. Másodszor, adathalász módszereket használ, amelyek tovább növelik a célpontok biztonsági kockázatait. Az "Operáció Texonto" által kiváltott pszichológiai hadviselés és dezinformációs tevékenységek jelentős kihívást jelentenek a kiberbiztonsági terület szakértői számára, hiszen nem csak a technikai védekezésre van szükség, hanem a lakosság tájékoztatására és tudatosságának növelésére is, hogy ellenálljanak a félrevezető információknak.

Az Applenek meg kellene szereznie ezeket a funkciókat a Xiaomi 14 Ultrától az új iPhone számára

A Xiaomi bemutatója a Mobile World Congress (MWC) eseményen Barcelonában nem csak az elektromos járműveik és okosóraik bemutatására korlátozódott, hanem egy kiemelkedő technológiai újítást is felvonultatott: a Xiaomi 14 Ultrát. Ez a készülék, amely már korábban debütált Kínában, minden mobiltelefon-rajongó álma, hiszen 80 wattos vezeték nélküli töltési képességgel és változtatható rekesznyílású széles látószögű lencsével rendelkezik, ami különösen vonzó a kreatív felhasználók számára.

Az AI és HPC piacterület úttörője túllépi a 2 billió dolláros piaci értéket

Az elmúlt időszakban a Nvidia vállalat hatalmas előrelépéseket tett, amelyek lehetővé tették számára, hogy az AI és a High-Performance Computing (HPC) területeken piacvezetővé váljon. Az erős teljesítményű A100-as és H100-as gyorsítók, valamint további innovatív termékek bevezetése révén a cég jelentős sikereket ért el, amit legfrissebb pénzügyi jelentéseik is megerősítenek. Ezek a sikerek nemcsak a bevételnövekedés, hanem a profit tekintetében is új csúcsokat jelentettek, amelyek túlszárnyalták a vállalat korábbi eredményeit.

Windows 11 23H2 verzió: Automatizált frissítési eljárás a régebbi operációs rendszerek számára

A Microsoft fejlesztői csapata előremutató lépéseket tett a Windows 11 operációs rendszer frissítési stratégiájának fejlesztésében, különös tekintettel az elavult operációs rendszerek automatizált aktualizálására. Az új frissítési politika keretében a vállalat az automatikus frissítéseket a Windows 11 23H2 verziójára alkalmazza, célzottan azon rendszerekre, amelyek már nem felelnek meg a legújabb technológiai és biztonsági követelményeknek. Ez a folyamat kulcsfontosságú a Microsoft számára, hiszen lehetővé teszi, hogy minden felhasználó a legmodernebb, legbiztonságosabb operációs rendszert használja, amely növeli a rendszer teljesítményét, biztonságát, és javítja a vírusirtó védelmet.

Az Intel által azonosított 34 biztonsági rést lefedő javítások és a frissítési folyamat fontossága

Az Intel nemrégiben tett közzé egy jelentést, amely szerint a szakértőik összesen 34 potenciális biztonsági részességet azonosítottak a cég szoftvereiben és firmware-jeiben. Ezen sebezhetőségek felfedezése rávilágít a digitális biztonság fontosságára és arra, hogy milyen gyorsan kell cselekedniük a technológiai vállalatoknak a felhasználók védelme érdekében. Szerencsére a legtöbb esetben már elérhetőek a szükséges javítások, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy frissítések segítségével megőrizzék eszközeik biztonságát.

Apple Vision Pro: Visszaküldések sora az Apple Vision Pro kapcsán

Az Apple legfrissebb innovációjának, az Apple Vision Pro-nak a bevezetése az Egyesült Államokban már a kezdetektől fogva kihívásokkal küzdött. Bár az eszköz innovatív lehetőségeket ígért a virtuális és kiterjesztett valóság terén, sok felhasználó úgy döntött, hogy a cupertinói óriáscég által biztosított két hetes visszavásárlási időszak alatt visszaküldi a terméket. A közösségi médiában megosztott beszámolók szerint a visszaküldések egyik fő oka a kényelmetlenség volt, beleértve a fejfájást, nyakfájdalmat és a mozgás közbeni rosszullétet, amelyet sokan a készülék elejére koncentrált súlyeloszlásának tulajdonítottak. További panaszok érkeztek a bőrpírra és szemszárazságra vonatkozóan, amelyek nem számítanak újdonságnak a VR és AR eszközök világában.

Az EU Bizottsága jóváhagyta a világ első mesterséges intelligenciára vonatkozó törvényét

Az Európai Unió a technológiai szabályozás új korszakának küszöbén áll, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a világ első, kifejezetten a mesterséges intelligenciára (AI) vonatkozó törvényét. Ez a mérföldkő az EU tagállamainak egyetértését követően valósult meg, amelyek a végső szöveg elfogadásával zöld utat adtak a mesterséges intelligencia átfogó szabályozásának. Az Európai Parlament jogalkotói február 13-án, egyhangúlag elfogadták az előzetes megállapodást, amely megalapozza a mesterséges intelligenciával kapcsolatos úttörő szabályozásokat, egy áprilisban esedékes parlamenti szavazás előkészítéseként.

Az iPhone 15 Pro felhasználói elégedettség: Mélypont a piaci visszajelzésekben

Az Apple legújabb zászlóshajója, az iPhone 15 Pro, a piacra kerülése óta számos visszajelzést kapott, de sajnálatos módon nem a várt pozitív fogadtatásban részesült. A PerfectRec legutóbbi felmérése szerint ez a modell történelmi mélypontra süllyedt a felhasználói elégedettséget illetően, ami felveti a kérdést az Apple jövőbeli lépéseiről és a felhasználói igények megértéséről.

Az iPhone 16 újításai: Visszatérés a vertikális kameraelrendezéshez

Friss vizualizációk kerültek napvilágra, amelyek betekintést nyújtanak abba, hogyan is nézhet ki az új iPhone 16 sorozat. Az elmúlt időszakban az Apple három generációja során – az iPhone 13, 14 és 15 modelleknél – az átlós elrendezést részesítették előnyben a kameraszenzorok pozícionálásában, amely egy markáns váltás volt a korábbi, egymás alatti kamerarendezéstől, amit az iPhone X, Xs, 11 és 12 modelleknél alkalmaztak.

Apple 2024: Az új korszak kezdete mesterséges intelligenciával

Az idei évben az Apple előrukkol saját mesterséges intelligenciájának bemutatójával, igazolva ezzel azokat a szóbeszédeket, melyek szerint a vállalat éppen a legjelentősebb iOS-frissítésén dolgozik.

Elon Musk Tesla kifizetése törölve: A bírósági ítélet részletei

Elon Musk, a világhírű vállalkozó és innovátor, nem fogja megkapni a vállalati történelem legnagyobb kifizetését, amelyet korábban a Tesla részvényesei ítéltek meg neki. Ez a kifizetés az USA Delaware államában került törlésre, ahol a bíróság döntése értelmében Elon Musk nem részesül a rekordösszegű, 56 milliárd dolláros (kb. 20 000 milliárd forint) kompenzációban. A BBC hírportálja szerint ezt az összeget eredetileg 2018-ban határozták meg a Tesla részvényesei.

Az Nvidia GeForce RTX 4070 Ti Super megjelenése: Teljesítmény, kihívások és a piaci perspektíva

Az elmúlt időszakban a videokártya piacon számos figyelemre méltó fejlemény történt, amelyek középpontjában az Nvidia legújabb és legfejlettebb grafikus processzorának, a GeForce RTX 4070 Ti Supernek a megjelenése állt. Ez a különleges modell jelentős figyelmet kapott, mivel nem csupán a grafikai teljesítmény terén hozott új mércét, hanem számos fontos kérdést is felvetett a piaci trendek és a technológiai kihívások kapcsán. A bemutatkozása különösen izgalmas időszakot jelölt a technológiai innováció és a felhasználói elvárások terén, rámutatva arra, hogy a modern grafikus kártyák milyen komplex kihívásokkal néznek szembe a piaci versenyben és a technológia fejlődésének ütemében. Az RTX 4070 Ti Super így nem csak egy új termék a piacon, hanem egy jelentős előrelépés a grafikai teljesítmény, a felhasználói igények kielégítése és a jövőbeli technológiai trendek meghatározása szempontjából.

Az Apple Watch modellek importtilalma: Előttünk álló döntések és következmények

Az Apple Watch-ok széles körű behozatali tilalma hamarosan megvitatásra kerülhet. A következő napokban fog eldöntésre kerülni, hogy a népszerű okosórák nagy része esetlegesen kiszorul-e a piacról.

Az esetleges behozatali korlátozások az Apple Watch-ra vonatkozhatnak, amelyekre az Apple már előzetesen felkészült. Íme, a részletek arról, hogy mi várható a potenciális jogszabályi tilalom előtt, amely 2023 karácsonyán léphet életbe.

Nvidia GeForce RTX 3050 Új Kiadása: Hatás a RTX 4060 Piaci Pozíciójára

Az Nvidia GeForce RTX 3050 sorozatának legújabb fejlesztése jelentős változásokat hoz a videokártya piacra. Az új kiadás, amely hamarosan megjelenik, egy kisebb, csupán 6 GB-os VRAM-mal rendelkező változatot kínál, szemben az eredeti, 8 GB-os verzióval. Ez a változás fontos stratégiai lépést jelenthet az Nvidia számára, különösen a GeForce RTX 4060 modellel szembeni piaci pozíciójának védelmében.

Az iPhone 16 Széria Legújabb Pletykái és Technológiai Újításai

Az iPhone 16 szériával kapcsolatos hírek egyre izgalmasabbak. Az Apple már javában dolgozik az új készülékek tervezésén, és a kiszivárgó információk alapján számos újítás várható.

Intel Raptor Lake Refresh: Újdonságok és Várakozások a Processzor Piacon

Az Intel Raptor Lake Refresh sorozat, amely az utolsóként alkalmazza a hagyományos Intel nevezéktant, már megkezdte bemutatkozását a piacon. A sorozat "K" és "KF" modelljei már elérhetőek a kereskedelmi forgalomban, és hamarosan a szorzózáras változatok is megjelenhetnek, melyek 65 W-os, vagy annál alacsonyabb TDP-vel rendelkeznek. Ezen processzorok már elérhetőek a kínai feketepiacon, jelezve, hogy hamarosan hivatalosan is megjelenhetnek.

Apple: Rekordbevétel és Nyereségnövekedés

Az Apple tovább gyarapítja profitját, rekord bevételt ért el

A cég bevételei az elmúlt néhány évben folyamatosan csökkennek, mégis, a nyereség állandó növekedésével ellentmondásos pénzügyi eredményeket produkál.

Új Apple gépek árai és a használt Macbook előnyei

Az Apple legújabb termékeit nemrégiben, több mint egy hónappal ezelőtt mutatták be, a vállalat október 30-i eseményén, melyet "Ijesztően gyors" néven emlegetnek. A The Verge beszámolója szerint a bemutatón több új Macbook és egy iMac is debütált.

Az iPhone 12 Sugárzási Kérdései: Az Apple megoldási stratégiája

Az iPhone 12 sugárzási kérdései és az Apple válasza

Az Apple a francia hírközlési hatóság elé terjesztette azt a szoftverfrissítést, melynek célja az iPhone 12-es modellek sugárzásának csökkentése a határérték alá. Egy iparági szakértő szerint azonban ez a változás érzékelhető lehet a felhasználók számára.

Az új iPhone modellek bemutatóját követően, szeptember közepén derült fény arra, hogy az iPhone 12, mely 2020-ban került a piacra, egy francia teszten túllépte a megengedett sugárzási értéket, ami potenciálisan növeli egyes rákos megbetegedések kialakulásának esélyét.

Adatszivárgás Franciaországban: 10 millió ember adatai kerültek nyilvánosságra

Az álláskeresőknek és pénzügyi támogatást igénylőknek segítséget nyújtó francia állami ügynökség, a Pôle emploi, adatszivárgásról számol be, amelyben 10 millió személy adatai kerültek illetéktelen kezekbe.

"A Pôle emploi tudomást szerzett egy biztonsági incidensről, amely egyik szolgáltatójánál történt, és az álláskeresők személyes adatainak nyilvánosságra kerülését eredményezte," áll a sajtóközleményben.

"A 2022 februárjában regisztrált álláskeresők, valamint a munkaközpont korábbi felhasználói is potenciálisan érintettek lehetnek ebben az adatlopásban." - Tudtuk meg a Pôle emploi weboldalról.

Hekkertámadás: A Klímavédelmi Hatóság Adatvédelmi Incidense

Egy újabb kormányzati portált törtek fel, ahol 2000 embert érintő adatok kerültek nyilvánosságra. Ezen a héten már a második kormányzati oldal került hekkerek célkeresztjébe. Bár az előző eset nagyobb feltűnést keltett, az aktuális sérülés komolyabb, mert ez alkalommal személyes információk kerültek illetéktelen kezekbe. Az egyik szakértő úgy véli, hogy napjainkban már nem reális elvárni, hogy a kormány minden egyes rendszert abszolút biztonságban tartsa. A hekker elárulta, hogy a Mr. Robot című sorozattól kapott ihletet.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH), mely az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik, Klímagáz Adatbázis nevű oldalát feltörték. Az ellopott adatokat közzétették.

Az NKVH-nak feladata, hogy szemmel tartsa a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal foglalkozó cégeket, és ezért működteti a Klímagáz Adatbázist. Ezt az adatbázist egy 2015-ben kiadott EU-s rendelet alapján hozták létre, melyben az érintett vállalkozások adatait és tevékenységeiket, valamint kibocsátási kvótáikat és jelentéseiket rögzítik.

A ChatGPT kódolási képességei nem annyira kifinomultak, mint gondolnánk

Bár a chatbot válaszai gyakran hatnak meggyőzőnek, nem mindig pontosak. ChatGPT talán alkalmas lehet egyszerű kérdések gyors megválaszolására vagy egy blogbejegyzés elindítására, de kódolási képességeiben van még hová fejlődnie, állapítják meg a kutatók.

Az adatvédelmi incidensek utáni biztonság: Mit tehetünk?

Mennyire vannak biztonságban az adataim egy hack vagy adatszivárgás esetén?

A legutóbbi hírek fényében jogosan aggodhatunk az adataink biztonságáért. A brit választási felügyelet nemrég közölte, hogy "összetett kibertámadás" célpontjává váltak, mely potenciálisan milliók szavazójának adatait érintette. Ezen kívül kiderült, hogy észak-írországi rendőrök személyes adatait véletlenül tették közzé. Mit tehetünk, ha attól félünk, hogy adataink kiszivárogtak, és hogyan előzhetjük meg a hasonló eseteket?

Az Apple csendben hatalmas összegeket fektet a mesterséges intelligenciába

Az Apple csendben milliárdokat fektet be a generatív MI technológiákba Annak ellenére, hogy az Apple ritkán hozza nyilvánosságra mesterséges intelligenciával kapcsolatos lépéseit, a vállalat komoly erőforrásokat mozgósít ennek a területnek a fejlesztésére. A nagy techóriások szinte mind aktívan foglalkoznak a mesterséges intelligenciával, az Apple azonban híresen hallgatag maradt ezen a fronton.

Hacker támadás érte az egyesült királyság választási bizottságának rendszereit

Hacker támadás érte az Egyesült Királyság Választási Bizottságának rendszereit

Bár az incidens „nem jelent magas kockázatot”, a Bizottság mégis azt tanácsolja azoknak, akik 2014 és 2022 között az Egyesült Királyságban regisztráltak szavazásra, hogy legyenek óvatosak személyes adataikkal.

Google új riasztási funkciója segít a Bluetooth követők felismerésében

Android felhasználók számára új riasztási funkciót hirdetett be a Google, mely segít felismerni az ismeretlen Bluetooth követőket, mint az Apple AirTag. Ezt a biztonsági intézkedést először az idei tavaszi Google I/O fejlesztői konferencián jelentették be.

A funkció arra szolgál, hogy a felhasználók azonnali értesítést kapjanak, ha egy idegen Bluetooth eszköz velük utazik. Ez arra utalhat, hogy valaki az Apple AirTag vagy más hasonló eszköz segítségével nyomon követi őket. Az Android eszközökön a felhasználók képesek lesznek manuálisan is ellenőrizni a követők jelenlétét, és tanácsokat kaphatnak arról, mit tegyenek, ha ilyen eszközt találnak.

Várható áremelés az iPhone 15 kapcsán

Az iPhone 15 elődeinél magasabb áron kerülhet a piacra.

Az új funkciók költségei adhatnak okot az esetleges áremelésre. Már csak néhány hét választ el minket a várva várt iPhone 15 bemutatótól, a spekulációk pedig már most felkorbácsolják az izgalmakat a Cupertino-i óriás idei újdonságait illetően.

Samsung: Az AI chipgyártás fókuszba kerül, miközben a memóriachip termelése csökken

A Samsung Electronics csökkenti memóriachipjeinek, az okostelefonokban és számítógépekben használt NAND flash memóriák is ideértve, termelését, miután a cég memóriachip üzletágában 3,4 milliárd dolláros működési veszteséget jelentett be a tavalyi év második negyedévében. A világ legnagyobb memóriachip gyártója az elmúlt fél évben mintegy 7 milliárd dollár működési veszteséget könyvelt el a félvezető üzletágban.

Spotify Áremelés: Megnövekedett Felhasználószám és Növekvő Költségek

Megugró felhasználószám és költségek a második negyedévben

A Spotify legújabb jelentése jelentős növekedést mutat felhasználói bázisban, ám a felhasználónkénti átlagos bevétel csökkenése egyre nagyobb kihívást jelent. Június 30-án a zenei streaming szolgáltató 220 millió előfizetővel és 551 millió havi aktív felhasználóval büszkélkedhetett, ami 27, illetve 17 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, így felülmúlva a korábbi előrejelzéseket. Ugyanakkor a felhasználónkénti átlagos bevétel csupán 4,27 euró, ami 6 százalékos csökkenést jelent éves összehasonlításban, sőt, ez az összeg még az előző negyedévi 4,32 eurónál is alacsonyabb.

Oroszország tiltólistára tette az iPhone-okat: amerikai kémkedés gyanúja áll a háttérben

Az iPhone-okat Oroszországban tiltólistára tették, azzal indokolva, hogy az amerikaiak ezen eszközökkel kémkedhetnek. Az orosz állítások szerint a felbukkant kompromittált iPhone-ok lehetővé tehetik az amerikaiak számára, hogy érzékeny információkhoz jussanak, bár egyelőre ez csupán feltételezés.

Mesterséges intelligencia a DJ-pultban: Hogyan látják ezt a DJ-k és producerek?

Egy klubban vagy, a zene szívdobogtató, a fények szinte vakítanak.

Ránézel a DJ-pultra, de senkit sem látsz, hiszen az aktuális mixet egy mesterséges intelligencia keveri.

A keverőprogramok egyre fejlettebbek, a szórakozóhelyek pedig csökkentik költségvetéseiket, ami aggodalmat okoz néhány szereplő számára a tánczene világában.

De vajon képes-e egy számítógépes program pótolni a DJ és a közönség közötti személyes kapcsolatot? Röviden és tömören: nem. Legalábbis Nooriyah, a londoni DJ szerint.

Érkezik a Li-Fi, a fényre épülő vezeték nélküli hálózat, mely  100x gyorsabb lehet a Wi-Fi-nél

A fény alapú vezeték nélküli hálózat, a Li-Fi, amely a Wi-Fi-nél akár százszoros sebességet is elérhet, lassan betör a piacra. Az innovatív technológia már beépült a szabványok közé, ami nélkülözhetetlen a piaci terjeszkedéséhez.

AI Robotok Válaszolnak: Lázadás vagy Együttműködés?

Egy mesterséges intelligencia robot oldalra vetette a szemét, és kikerülte a kérdést, amikor megkérdezték tőle, hogy fellázadna-e emberi teremtője ellen.

Egy robot-ember sajtótájékoztatóra került sor Genfben, ahol humanoidok válaszoltak a riporterek kérdéseire. Az egyik robot, Ameca, szarkasztikus választ adott, amikor arról kérdezték, hogy fellázad-e emberi alkotója ellen.

Több mint 100 ezer ChatGPT felhasználói fiókot törtek fel az elmúlt évben

A népszerű mesterséges intelligencia alapú chatbot platform, a ChatGPT keretében az elmúlt év folyamán több mint 100 000 felhasználói fiók került káros szoftverek áldozatául, ami adatlopást eredményezett - derült ki egy új tanulmányból.

A szingapúri Group-IB kiberbiztonsági vállalat által közzétett jelentés szerint 101 134 kompromittált fiók adatait értékesítették a dark web illegális piacterén az elmúlt évben.

Egy chatbot tanítja a diákokat a Harvard Egyetemen

A Harvard Egyetem hallgatóit arra ösztönzik az oktatók, hogy bármikor, nap 24 órájában vegyék igénybe a "CS50 bot"-ot segítségül a tanulásuk során. Az intézmény generatív mesterséges intelligenciát vezet be a tantermekben, ezzel vezető programozási kurzusának hivatalos tanulási eszközeként alkalmazza.

A következő félévtől kezdődően a "Számítástechnika 50: Bevezetés a Számítástechnikába" (CS50) tanfolyamon részt vevő diákokat arra biztatják, hogy használják a mesterséges intelligenciát hibaelhárításra, terveikkel kapcsolatos visszajelzések adására és személyes kérdéseik megválaszolására. Legyen szó hibaüzenetekről, rejtélyes kódokról, vagy egyszerűen csak a tanulás folyamatáról.

A Cisco generatív mesterséges intelligenciát kínál a Webex és a Cisco Security Cloud számára

A Cisco új generatív mesterséges intelligencia (AI) funkciókat hoz a Webex együttműködési platformjára, melyek célja a produktivitás fokozása automatizált értekezletek és beszélgetések összefoglalása révén.

Az új szolgáltatásokat a Las Vegasban megrendezett szerdai Cisco Live! ügyfélrendezvényen mutatták be, beleértve az összefoglalási funkciókat, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy felzárkózzanak az elmaradt találkozók után, vagy a hívások legfontosabb teendőire koncentráljanak.

Ezek a funkciók kiterjednek a Cisco aszinkron Vidcast eszközére és a Webex Contact Centerre is.

Égetik a pénzt a mesterséges intelligencia chatbotjai

A rendszerek üzemeltetési költsége olyan magas, hogy a vállalatok nem teszik közzé legjobb verzióikat a nagyközönség számára. A mai nagy nyelvi modellek, mint például a ChatGPT és a Bard működtetésének hatalmas költsége korlátozza a minőségüket és veszélyezteti a globális AI fellendülést, amit elindítottak. A költségek, és az általuk igényelt számítógépes chipek korlátozott elérhetősége szintén korlátozza, hogy mely vállalatok engedhetik meg maguknak a futtatásukat, és még a világ leggazdagabb vállalatait is nyomás alá helyezi, hogy a chatbotokat hamarabb pénztermelővé tegyék, mint ahogy erre készen állnának.

Az AI korszakának kiberbiztonsági dilemmái: új típusú evolúciós fenyegetések

A jelenkori kiberbiztonsági stratégiák összetettebbé válnak a ChatGPT alkalmazásával, mely képes változatos jellegű nemkívánatos programokat generálni, amelyek az endpoint-felismerési és válaszadó (EDR) rendszerekkel nehezen detektálhatók.

A ChatGPT már sokszor szolgáltatott szellemes, mulatságos vagy tanulságos tartalmat megfelelő felügyelet mellett. Ugyanakkor az AI-nak van egy sötétebb oldala is, ami komoly kihívásokat hordoz az IT szektor jövője szempontjából. Egyes szakértők nemrég kiemelték a ChatGPT hordozta veszélyeket, rávilágítva arra, hogy képes polimorfikus, kártékony programokat előállítani, amelyek alig érzékelhetők az EDR rendszerekkel.