Hírek az informatika világából

Adatszivárgás Franciaországban: 10 millió ember adatai kerültek nyilvánosságra

Az álláskeresőknek és pénzügyi támogatást igénylőknek segítséget nyújtó francia állami ügynökség, a Pôle emploi, adatszivárgásról számol be, amelyben 10 millió személy adatai kerültek illetéktelen kezekbe.

"A Pôle emploi tudomást szerzett egy biztonsági incidensről, amely egyik szolgáltatójánál történt, és az álláskeresők személyes adatainak nyilvánosságra kerülését eredményezte," áll a sajtóközleményben.

"A 2022 februárjában regisztrált álláskeresők, valamint a munkaközpont korábbi felhasználói is potenciálisan érintettek lehetnek ebben az adatlopásban." - Tudtuk meg a Pôle emploi weboldalról.

Hekkertámadás: A Klímavédelmi Hatóság Adatvédelmi Incidense

Egy újabb kormányzati portált törtek fel, ahol 2000 embert érintő adatok kerültek nyilvánosságra. Ezen a héten már a második kormányzati oldal került hekkerek célkeresztjébe. Bár az előző eset nagyobb feltűnést keltett, az aktuális sérülés komolyabb, mert ez alkalommal személyes információk kerültek illetéktelen kezekbe. Az egyik szakértő úgy véli, hogy napjainkban már nem reális elvárni, hogy a kormány minden egyes rendszert abszolút biztonságban tartsa. A hekker elárulta, hogy a Mr. Robot című sorozattól kapott ihletet.

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH), mely az Energiaügyi Minisztériumhoz tartozik, Klímagáz Adatbázis nevű oldalát feltörték. Az ellopott adatokat közzétették.

Az NKVH-nak feladata, hogy szemmel tartsa a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal foglalkozó cégeket, és ezért működteti a Klímagáz Adatbázist. Ezt az adatbázist egy 2015-ben kiadott EU-s rendelet alapján hozták létre, melyben az érintett vállalkozások adatait és tevékenységeiket, valamint kibocsátási kvótáikat és jelentéseiket rögzítik.

A ChatGPT kódolási képességei nem annyira kifinomultak, mint gondolnánk

Bár a chatbot válaszai gyakran hatnak meggyőzőnek, nem mindig pontosak. ChatGPT talán alkalmas lehet egyszerű kérdések gyors megválaszolására vagy egy blogbejegyzés elindítására, de kódolási képességeiben van még hová fejlődnie, állapítják meg a kutatók.

Az adatvédelmi incidensek utáni biztonság: Mit tehetünk?

Mennyire vannak biztonságban az adataim egy hack vagy adatszivárgás esetén?

A legutóbbi hírek fényében jogosan aggodhatunk az adataink biztonságáért. A brit választási felügyelet nemrég közölte, hogy "összetett kibertámadás" célpontjává váltak, mely potenciálisan milliók szavazójának adatait érintette. Ezen kívül kiderült, hogy észak-írországi rendőrök személyes adatait véletlenül tették közzé. Mit tehetünk, ha attól félünk, hogy adataink kiszivárogtak, és hogyan előzhetjük meg a hasonló eseteket?

Az Apple csendben hatalmas összegeket fektet a mesterséges intelligenciába

Az Apple csendben milliárdokat fektet be a generatív MI technológiákba Annak ellenére, hogy az Apple ritkán hozza nyilvánosságra mesterséges intelligenciával kapcsolatos lépéseit, a vállalat komoly erőforrásokat mozgósít ennek a területnek a fejlesztésére. A nagy techóriások szinte mind aktívan foglalkoznak a mesterséges intelligenciával, az Apple azonban híresen hallgatag maradt ezen a fronton.

Hacker támadás érte az egyesült királyság választási bizottságának rendszereit

Hacker támadás érte az Egyesült Királyság Választási Bizottságának rendszereit

Bár az incidens „nem jelent magas kockázatot”, a Bizottság mégis azt tanácsolja azoknak, akik 2014 és 2022 között az Egyesült Királyságban regisztráltak szavazásra, hogy legyenek óvatosak személyes adataikkal.

Google új riasztási funkciója segít a Bluetooth követők felismerésében

Android felhasználók számára új riasztási funkciót hirdetett be a Google, mely segít felismerni az ismeretlen Bluetooth követőket, mint az Apple AirTag. Ezt a biztonsági intézkedést először az idei tavaszi Google I/O fejlesztői konferencián jelentették be.

A funkció arra szolgál, hogy a felhasználók azonnali értesítést kapjanak, ha egy idegen Bluetooth eszköz velük utazik. Ez arra utalhat, hogy valaki az Apple AirTag vagy más hasonló eszköz segítségével nyomon követi őket. Az Android eszközökön a felhasználók képesek lesznek manuálisan is ellenőrizni a követők jelenlétét, és tanácsokat kaphatnak arról, mit tegyenek, ha ilyen eszközt találnak.

Várható áremelés az iPhone 15 kapcsán

Az iPhone 15 elődeinél magasabb áron kerülhet a piacra.

Az új funkciók költségei adhatnak okot az esetleges áremelésre. Már csak néhány hét választ el minket a várva várt iPhone 15 bemutatótól, a spekulációk pedig már most felkorbácsolják az izgalmakat a Cupertino-i óriás idei újdonságait illetően.

Samsung: Az AI chipgyártás fókuszba kerül, miközben a memóriachip termelése csökken

A Samsung Electronics csökkenti memóriachipjeinek, az okostelefonokban és számítógépekben használt NAND flash memóriák is ideértve, termelését, miután a cég memóriachip üzletágában 3,4 milliárd dolláros működési veszteséget jelentett be a tavalyi év második negyedévében. A világ legnagyobb memóriachip gyártója az elmúlt fél évben mintegy 7 milliárd dollár működési veszteséget könyvelt el a félvezető üzletágban.

Spotify Áremelés: Megnövekedett Felhasználószám és Növekvő Költségek

Megugró felhasználószám és költségek a második negyedévben

A Spotify legújabb jelentése jelentős növekedést mutat felhasználói bázisban, ám a felhasználónkénti átlagos bevétel csökkenése egyre nagyobb kihívást jelent. Június 30-án a zenei streaming szolgáltató 220 millió előfizetővel és 551 millió havi aktív felhasználóval büszkélkedhetett, ami 27, illetve 17 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, így felülmúlva a korábbi előrejelzéseket. Ugyanakkor a felhasználónkénti átlagos bevétel csupán 4,27 euró, ami 6 százalékos csökkenést jelent éves összehasonlításban, sőt, ez az összeg még az előző negyedévi 4,32 eurónál is alacsonyabb.

Oroszország tiltólistára tette az iPhone-okat: amerikai kémkedés gyanúja áll a háttérben

Az iPhone-okat Oroszországban tiltólistára tették, azzal indokolva, hogy az amerikaiak ezen eszközökkel kémkedhetnek. Az orosz állítások szerint a felbukkant kompromittált iPhone-ok lehetővé tehetik az amerikaiak számára, hogy érzékeny információkhoz jussanak, bár egyelőre ez csupán feltételezés.

Mesterséges intelligencia a DJ-pultban: Hogyan látják ezt a DJ-k és producerek?

Egy klubban vagy, a zene szívdobogtató, a fények szinte vakítanak.

Ránézel a DJ-pultra, de senkit sem látsz, hiszen az aktuális mixet egy mesterséges intelligencia keveri.

A keverőprogramok egyre fejlettebbek, a szórakozóhelyek pedig csökkentik költségvetéseiket, ami aggodalmat okoz néhány szereplő számára a tánczene világában.

De vajon képes-e egy számítógépes program pótolni a DJ és a közönség közötti személyes kapcsolatot? Röviden és tömören: nem. Legalábbis Nooriyah, a londoni DJ szerint.

Érkezik a Li-Fi, a fényre épülő vezeték nélküli hálózat, mely  100x gyorsabb lehet a Wi-Fi-nél

A fény alapú vezeték nélküli hálózat, a Li-Fi, amely a Wi-Fi-nél akár százszoros sebességet is elérhet, lassan betör a piacra. Az innovatív technológia már beépült a szabványok közé, ami nélkülözhetetlen a piaci terjeszkedéséhez.

AI Robotok Válaszolnak: Lázadás vagy Együttműködés?

Egy mesterséges intelligencia robot oldalra vetette a szemét, és kikerülte a kérdést, amikor megkérdezték tőle, hogy fellázadna-e emberi teremtője ellen.

Egy robot-ember sajtótájékoztatóra került sor Genfben, ahol humanoidok válaszoltak a riporterek kérdéseire. Az egyik robot, Ameca, szarkasztikus választ adott, amikor arról kérdezték, hogy fellázad-e emberi alkotója ellen.

Több mint 100 ezer ChatGPT felhasználói fiókot törtek fel az elmúlt évben

A népszerű mesterséges intelligencia alapú chatbot platform, a ChatGPT keretében az elmúlt év folyamán több mint 100 000 felhasználói fiók került káros szoftverek áldozatául, ami adatlopást eredményezett - derült ki egy új tanulmányból.

A szingapúri Group-IB kiberbiztonsági vállalat által közzétett jelentés szerint 101 134 kompromittált fiók adatait értékesítették a dark web illegális piacterén az elmúlt évben.

Egy chatbot tanítja a diákokat a Harvard Egyetemen

A Harvard Egyetem hallgatóit arra ösztönzik az oktatók, hogy bármikor, nap 24 órájában vegyék igénybe a "CS50 bot"-ot segítségül a tanulásuk során. Az intézmény generatív mesterséges intelligenciát vezet be a tantermekben, ezzel vezető programozási kurzusának hivatalos tanulási eszközeként alkalmazza.

A következő félévtől kezdődően a "Számítástechnika 50: Bevezetés a Számítástechnikába" (CS50) tanfolyamon részt vevő diákokat arra biztatják, hogy használják a mesterséges intelligenciát hibaelhárításra, terveikkel kapcsolatos visszajelzések adására és személyes kérdéseik megválaszolására. Legyen szó hibaüzenetekről, rejtélyes kódokról, vagy egyszerűen csak a tanulás folyamatáról.

A Cisco generatív mesterséges intelligenciát kínál a Webex és a Cisco Security Cloud számára

A Cisco új generatív mesterséges intelligencia (AI) funkciókat hoz a Webex együttműködési platformjára, melyek célja a produktivitás fokozása automatizált értekezletek és beszélgetések összefoglalása révén.

Az új szolgáltatásokat a Las Vegasban megrendezett szerdai Cisco Live! ügyfélrendezvényen mutatták be, beleértve az összefoglalási funkciókat, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy felzárkózzanak az elmaradt találkozók után, vagy a hívások legfontosabb teendőire koncentráljanak.

Ezek a funkciók kiterjednek a Cisco aszinkron Vidcast eszközére és a Webex Contact Centerre is.

Égetik a pénzt a mesterséges intelligencia chatbotjai

A rendszerek üzemeltetési költsége olyan magas, hogy a vállalatok nem teszik közzé legjobb verzióikat a nagyközönség számára. A mai nagy nyelvi modellek, mint például a ChatGPT és a Bard működtetésének hatalmas költsége korlátozza a minőségüket és veszélyezteti a globális AI fellendülést, amit elindítottak. A költségek, és az általuk igényelt számítógépes chipek korlátozott elérhetősége szintén korlátozza, hogy mely vállalatok engedhetik meg maguknak a futtatásukat, és még a világ leggazdagabb vállalatait is nyomás alá helyezi, hogy a chatbotokat hamarabb pénztermelővé tegyék, mint ahogy erre készen állnának.

Az AI korszakának kiberbiztonsági dilemmái: új típusú evolúciós fenyegetések

A jelenkori kiberbiztonsági stratégiák összetettebbé válnak a ChatGPT alkalmazásával, mely képes változatos jellegű nemkívánatos programokat generálni, amelyek az endpoint-felismerési és válaszadó (EDR) rendszerekkel nehezen detektálhatók. A ChatGPT már sokszor szolgáltatott szellemes, mulatságos vagy tanulságos tartalmat megfelelő felügyelet mellett. Ugyanakkor az AI-nak van egy sötétebb oldala is, ami komoly kihívásokat hordoz az IT szektor jövője szempontjából. Egyes szakértők nemrég kiemelték a ChatGPT hordozta veszélyeket, rávilágítva arra, hogy képes polimorfikus, kártékony programokat előállítani, amelyek alig érzékelhetők az EDR rendszerekkel.