Számítástechnikával kapcsolatos hasznos tudnivalók

Milyen laptopot válasszunk az egyetemi tanulmányokhoz?

Milyen laptopot válasszunk az egyetemi tanulmányokhoz?

Egy korábbi blogbejegyzésünkben már említettük, hogy mennyire fontos a megfelelő laptop kiválasztása az egyetemi évekre. Most szeretnénk bővebben beszélni arról, hogy milyen szempontokra kell figyelni a különböző felsőoktatási szakokon, ha tökéletes laptopot szeretnél választani.

Az egyetemre való felkészülés során sok diák elbizonytalanodik, hogy milyen laptopot válasszon az egyetemi tanulmányaihoz. A megfelelő laptop kiválasztása azonban nagyon fontos, hogy a diák hatékonyan tudjon dolgozni. Ebben a bejegyzésben áttekintjük, hogy milyen laptopokat ajánlott használni a különböző egyetemi szakokon és milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választás során.

Mérnöki szakok:

A mérnöki szakokon tanuló diákoknak olyan laptopra van szükségük, amely hatékonyan képes futtatni a különböző tervezőprogramokat, mint például az AutoCAD, a SolidWorks és a MATLAB. Emellett fontos a nagyobb képernyőméret, amely megkönnyíti a tervezőprogramok használatát. A laptop konfigurációjának erősnek kell lennie, például nagyobb memóriával és gyorsabb processzorral, hogy azok hatékonyan működjenek. Az árak itt magasabbak lehetnek, de egy jó minőségű laptop tökéletes befektetés lehet a jövőbeli karrier szempontjából. A nagyobb gyártók kínálatában megtalálhatjuk a nekünk leginkább megfelelő eszközt. A Dell PRECISION, a Lenovo W, újabban P betűjelű sorozata, és a HP ZBook-jait ajánlhatjuk. De néhány üzleti kategóriás, irodába szánt laptop, erős konfigurációval már megütheti az elvárt szintet. 

Nézz rá a weboldalon:  Laptop mérnöki szakokhoz

 

Gazdasági szakok:

A gazdasági szakokon tanuló diákoknak olyan könnyű és hordozható laptopokra van szükségük, amelyeket könnyen magukkal vihetnek az előadásokra, csoportos projektmeetingekre vagy a könyvtárba. A szakon jellemzően használt irodai programok, mint például az Excel, PowerPoint és Power BI hatékony futtatásához képesnek kell lennie a laptopnak. Emellett gyakran használnak statisztikai szoftvereket, mint például az SPSS vagy az R, amelyekhez megfelelő memória és processzor szükséges. A konfigurációnak nem kell olyan erősnek lennie, mint a mérnöki szakokon, de a szükséges szoftverek hatékony futtatásához elegendő memória és processzor szükséges. Az ideális egyetemi laptopok 14 hüvelykes kijelzővel rendelkeznek, erősek és tartósak, és megfelelnek minden elvárásnak. A Lenovo ThinkPad T240, T250 és T260 kiváló választás lehet a jövőbeli közgazdászok számára.

 

Bölcsészeti, Állam- és Jogtudományi szakok:

Bölcsészeti, Állam- és Jogtudományi szakokon tanuló diákoknak általában nincs szükségük nagyon erős laptopokra. Az irodai programok, például a Word, az Excel és a PowerPoint futtatásához általában elegendő egy közepes konfigurációjú laptop. Azonban a diákoknak sokat kell írniuk, ezért fontos, hogy a laptop kényelmes legyen a gépeléshez, és jó billentyűzetet tartalmazzon.

A laptopok kijelzőmérete és súlya alapvető szempont, mivel a diákok általában magukkal hordják az eszközt. Egy közepesen felszerelt üzleti laptop megfelelő lehet a célra. Ha az optimális hordozhatóság érdekében a kisebb 12,5 hüvelykes kijelzőt preferáljuk, akkor a ThinkPad X240, X250 és X260 modelljei kiváló választásnak bizonyulhatnak az egyetemi évek során.

 

Társadalomtudományi szakok:

A társadalomtudományi szakokon tanuló diákoknál is az elsődleges szempont, hogy könnyen hordozható és használható legyen a laptopjuk. Az ilyen szakokon az irodai programok mellett gyakran használnak statisztikai szoftvereket, például az SPSS-t vagy az R-t, amelyeknek megfelelő memóriára és processzorra van szükségük. A diákoknak a projektmunkák és prezentációk előkészítésekor a laptopjuk kijelzőjének is megfelelőnek kell lennie a munkához. Szóba jöhetnek a 12,5” és 13” Ultrabook laptopok, akár a Dell könnyű és szép laptopjai közül az E7250 vagy az E5270 is.

Nézz rá a weboldalonDell Latitude E7250 és Dell 7270

 

Informatikai szakok:

 Az informatikai szakokon tanuló diákoknak olyan laptopokra van szükségük, amelyek képesek hatékonyan futtatni a különböző programozási szoftvereket és rendszereket. A nagyobb memória, nagyobb tárolókapacitás és a nagyobb teljesítményű processzorok jellemzőek ezeken a laptopokon. A diákok számára fontos, hogy a laptop kijelzőjének megfelelőnek kell lennie a programozási munkákhoz.

Az ár szintén fontos szempont lehet a laptopvásárlás során, és az árak jelentősen változhatnak az egyes konfigurációk és márkák között. Azonban a diákoknak érdemes hosszú távra tervezni, és megfontolni a drágább, de magasabb minőségű laptopokat, amelyek jobb teljesítményt és tartósságot biztosítanak.

A laptop strapabírósága is fontos szempont, mivel a diákok gyakran hordozzák az eszközüket és az egyetemi környezetben használják. A laptopnak erős burkolattal kell rendelkeznie, és ellenállónak kell lennie a fizikai behatásokkal szemben.

Az egyetemi élet során a diákoknak fontos lehet a laptop környezeti hatása. A diákoknak érdemes környezetbarát laptopokat választani, amelyeknek kisebb a karbonlábnyoma és energiatakarékosak.

A praktikus szempontok közé tartozik a hosszú akkumulátor üzemidő, a könnyen hordozhatóság, az érintőképernyő, a billentyűzet háttérvilágítás és a kamera minősége is. Az érintőképernyős laptopok segíthetnek a diákoknak az interaktív prezentációk készítésében, míg a háttérvilágításos billentyűzetek lehetővé teszik a diákoknak a laptop használatát a sötétben is.

Informatikus hallgatóként a mérnöki karokhoz hasonló kihívásokra kell laptopot választanunk. A Dell Precision, a Lenovo W, újabban P betűjelű sorozata, és a HP ZBook-jait ajánlhatjuk. De néhány üzleti kategóriás, irodába szánt laptop, erős konfigurációval már megütheti az elvárt szintet.